Езикът на трола или да седнеш на края на света (СНИМКИ, ВИДЕО)

Ако сте имали някаква представа за това как изглежда езикът на трол, сега смятаме да я разбием на парченца Тролтунга (Trolltunga), или в буквален превод Езикът на трола, е хоризонтална скала, която стърчи от отвесна планина на 400 м над езерото Рингедалсватнет (Ringedalsvatnet) в Норвегия.

Усещането, когато седнете на ръба, е все едно сте на края на света.

И като повечето секващи дъха гледки, и тази ще ви поизпоти сериозно, докато достигнете до нея – пригответе се за 4-5 часа сериозен планински преход (в едната посока).


Изходна точка за изкачването е въжената железница в село Шегедал (Skjeggedal) – дотам се стига през град Ода (Odda). Повечето пъти тя не работи, понякога
само веднъж дневно – като цяло не можете да разчитате на нея, въпреки че ще ви се прииска да работи, след като видите стръмния наклон, който трябва да
изминете – 42 градуса.

Минете по пътеката отдясно на железницата, а в края й започва пътека, маркирана с червени букви „Т“.

Пътят е живописен – минава през езерца, усойни места с останал сняг, реки и потоци, по ръба на фьорда… И накрая достига до тролския език! Чувството на ръба е трудно за описване, сами ще се уверите в това.

Останете на Тролтунга за пикник с живописен изглед и не бързайте да се връщате по пътя обратно – разходете се по съседните скали, откъдето се разкриват още невероятни панорами.

Подходящо време за изкачване е между средата на юни и октомври (в зависимост от това кога ще се стопят снеговете). Носете подходящо облекло и обувки и бъдете подготвени за лошо време. За подробна практична информация се обърнете към туристическия офис в град Ода. Най-близки летища са Берген и Ставангер.