Ето кои са най-важните хора на Земята за 2017 г. според списание Nature

най-важните хора Земята планетата постижения физика медицина, Nature

Списание Nature класира най-важните хора на планетата за 2017 година.

В десетката попадат шестима учени, двама политици, един юрист и малко момиченце.

Flashnews ви разказва накратко кои са тези хора и защо Nature смята именно тях за личностите, които са изиграли съществена роля за живота на Земята през миналата година.

1. Дейвид Лиу

Дейвид Лиу оглавява списъка като създател на метода за коригиране на генома на база на небезизвестната система CRISPR-Cas. С помощта на технологията, разработена под ръководството на Лиу е възможно значително да се увеличат възможностите на генната терапия и да се лекуват заболявания, причинени от точкови мутации. А най-важното е, че изпитанията на инструмента, който заменя двойка  аденин-тимин с гуанин-цитозин не са дали нито един случай на грешно сработване. Не много отдавна китайските учени се похвалиха с успешното прилагане на „генетични коректори“ в човешкия ембрион. като цяло, не е изключено именно технология на Лю да стане основа за медицинската генетика на бъдещето.

2. Марика Бранчези

Основната заслуга на астронома от конгломерата VIRGO е координацията на работата на десетки изследователски групи, които наблюдават сливането на неутронни звезди в галактиката NGC 4993 през август 2017 г. Заемаща позиция на свързващо звено между физици и астрономи,  Марика обработи огромен обмен на данни, които доведоха до най-яркия научен резултат за миналата година, а също така и публикува всички резултати.

3. Емили Уйтхед

Дванадесетгодишно момиче попадна в първите десет важни личности на годината, без да каже нито дума. Преди пет години Емили стана първото дете в света, подложено на CAR-T – експериментална генна терапия срещу рак. През юли 2017 г., по време на заседание на FDA (Агенцията по храни и лекарства на САЩ), напълно здравото вече  момиче се приближи към баща си по време на неговия доклад и мълчаливо го хвана за ръка. Напълно обезоръжени от този жест, от Комисията единодушно одобри използването на CAR-T за лечение на остра лимфобластна левкемия при деца и юноши.

4. Скот Пруйт

„Злодеят на годината“, по мнението на Nature, е назначеният от Доналд Тръмп нов ръководител на Агенцията по опазване на околната среда на САЩ. Преди да заеме този пост Пруйт заемаше поста главен прокурор на щата Оклахома. По това време той публично изразяваше съмнения относно влиянието на човека върху изменението на климата и беше завел десетки съдебни искове срещу агенцията, която в последствие оглави. В началото на октомври Пруйт обяви край на „войната с въглищата“ и пристъпи към прекратяване на програмата „Чиста енергия“. От нея се очакваше да съкрати вредните емисии с 32% до 2030 година. Към момента Скот Пруйт вече е разпуснал научно-консултативния съвет, отменил е десетки щадящи природата правила, като насърчава химическата промишленост и добива на изкопаеми горива.

5. Пан Цзянвей

През юли 2017 година китайският учен, когото в родината му наричат „бащата на кванта“, осъществи първата квантова телепортация на фотон от Земята до искуствен спътник в орбита. Само два месеца по-късно, той използва същия този спътник, за да осъществи телемост между Пекин и Виена, като защити сигнала с помощта на квантово шифроване. Според китайския учен, технологията ще позволи пренос на криптитирани данни, които практически не могат да бъдат хакнати. Технологията е базирана върху принципите на поведение на елементарни частици, при които е невъзможно един от параметрите да се промени, без друг да бъде изопачен. Ако електронно съобщение се закодира, като се вземат под внимание тези свойства, всеки незаконен опит да се проследи тази информация ще доведе до изменението й. В резултат нарушителят няма да успее да прочете прихванатото съобщение, а получателят ще разбере, че е станал обект на атака от злосторници.

6. Дженифър Бърн

Онкогенетик и „научен инквизитор“ от Австралия се бори с всички възможни погрешни и потенциално опасни статии. Благодарение на нейните усилия само през миталата година бяха изтеглени седем статии от списанията, съдържащи сериозни грешки в представените ДНК секвенции, както и графики с лошо качество и тежки случаи на плагиатството. Освен това заедно с колега от Франция Дженифър постави този процес в мрежата, като стартира онлайн услуга за търсене на подобни грешки в научните публикации.

7. Ласина Зербо

Тази година ръководителят на Организацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити стартира световна мрежа за проследяване на ядрени опити. Благодарение на тази мрежа той практически стана първият човек в Европа, който научи за ядрените опити в Северна Корея. Освен това системата е полезна за проследяване на цунами и мигриращи китове.

8. Виктор-Круз Атиенза

На 19 септември 1985 г. Виктор усеща първите люшкания на земетресението в Мексико Сити – бедствие с магнитут 8 по Рихтер,  и си запомня този ден за цял живот. В статия, публикувана през 2016 г., геофизикът прогнозира динамиката на земетресение, което се случи едва през септември 2017 г. С подкрепата на тези данни ученият планира да предскаже и бъдещи трусове, за да уведоми възможно най-много хора и да сведе до минимум жертвите на земетресения.

9. Ан Оливариус

Борбата срещу сексуалния тормоз и дискриминацията, основана на пола в образованието и науката, адвокатът по въпросите на равенството между половете започва още през 70-те години. През 1996 г. заедно със съпруга си създава организация за борба с тормоза в американските университети – Макалистър Оливариус, а през 2017 г. нейната дейност е особено важна на фона на вълната от обвинения срещу политици и обществени личности.

10. Халед Тукан

Според редакцията на Nature, Тукан, който през последните 17 години е заемал различни министерски постове в правителството на Йордания, има ключов принос за стартирането на първия синхротронен ускорител SESAME (Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East). Изграждането на този 133-метров кръгов ускорител  започва през 2008 г. и нямаше да приключи през 2017 г., ако не бяха усилията на Тукан.