Eксплозия на митинг в Адис Абеба, над 80 са ранени

Адис Абеба
Най-малко 83 души са ранени при експлозията на политически митинг в Адис Абеба днес, от тях шестима са в критично състояние, но няма убити. Това съобщи в Туитър началникът на премиерския кабинет Фитсун Арега, цитиран от Ройтерс.

Заместник-шефът на полицията в Адис Абеба каза пред местна телевизия, че в нападението са ранени 100 души, 15 от тях тежко, добавя Ройтерс.

По-рано етиопският министър-председател Абий Ахмед съобщи, че при експлозията са загинали няколко души, има и ранени, предаде Ройтерс.

В обръщение по телевизията Ахмед каза, че това е „неуспешен опит на сили, които не искат Етиопия да е единна“. Митингът беше организиран в подкрепа на новия премиер, отбелязва Ройтерс. Той обаче се превърна в антиправителствена демонстрация.

Според Сейум Тешоме, един от организаторите, експлозията е причинена от граната. Някой се опитал да я хвърли към сцената, на която премиерът произнасял речта си, предаде Ройтерс и припомни, че Абий Ахмед въведе серия от радикални реформи след встъпването си в длъжност през април.

Този месец премиерът смая етиопците, заявявайки, че е готов да приложи изцяло подписаното през 2000 г. мирно споразумение с Еритрея, за да се сложи край на двегодишната война. Тя доведе до противоборство между двете страни и надпревара във въоръжаването.

Източник: БТА