Ексклузивно във FN: За и против промяна на акциза на бездимните цигари! Какъв ще бъде ефекта?

iqos бездимни цигари технология акциз данък ГЕРБ,

Да започнем оттам – цигарите са бич Божи! Всяка година от рак на белия дроб, причинен от тютюнопушене, загиват 7 милиона души по данни на СЗО.

Същевременно е публично известно, че тютюневите компании са едни от най-печелившите. Почти наравно с фарма бизнеса, който пък продава илачи за пушачите.

И ето, в ролята си на обществено приемлив и загрижен производител, се явява Philip Morris, които решават, че бизнесът с бездимни (и относително, но недоказано) безвредни тютюневи продукти е пазар, който само ще набира сила. Напълно вярно, като се има предвид истерията покрай здравословното хранене, веганството и други подобни. Защото и цигарените гиганти имат роля и тя не е на всемирния отровител. Или поне те не желаят да са в тази роля.

Да не говорим за факта, че табако производителите и техния бизнес е най-строго регулираният във всяко едно отношение. Затова данъкът върху тютюна се нарича акциз, а не просто данък. Означава, че държавата строго контролира и облага различно от останалите продукти на пазара. Наложени са ограничения върху рекламата и търговията. Вие знаете.. с цигарите и тютюна е особено положението и държавата е в правото си.

Системата iQOS – I quit original smoking (отказвам се от традиционното пушене) представлява електронно устройство от 2 части – приспособление за пушене и зарядно.
Устройството, в което се поставя цигарата (т.нар. тютюнев стик), наподобява писалка. С едно зареждане на писалката е възможно да изпушите кутия от специалните цигари на стойност 5,50 лв.

Всичките ми приятели, които минаха на бездимните цигари, твърдят, че системата има множество преимущества. Извън твърденията за безвредност или по-малка такава (недоказано), основен момент е бездимната технология, както и липсата на мирис и вкус, което прави продукта доста предпочитан от пушачите. Не без значение е и фактът, че тези цигари все още не са забранени по заведенията, поради простата причина, че не димят и не миришат, следователно не притесняват клиентите непушачи, както и не нарушават забраната за пушене в заведенията.

Дотук добре!

В ЕС бездимната технология НЕ СЕ счита за цигари.

Следователно тя беше подложена на диференцирано данъчно облагане. Тези изделия се продават в 23 страни членки. В две от тях – Чехия и Полша, те все още не се облагат, това ще стане от януари 2019 г. В останалите акцизът се определя на базата на количеството тютюн в продукта. Има няколко държави, в които освен тютюна, като акциз се плаща и процент от продажната цена на една кутия.

Но в България, посред лятото, депутати от ГЕРБ решиха, че бумът на продажби на бездимните цигари е основание да се поиска преразглеждане на акцизната им ставка и така да се подпомогне бюджетът. Поискаха изравняване на данъка с този на цигарите. Теза, която ако не несъстоятелна, звучи меко казано странно. Защото принципът на облагане с акциз е да се компенсират солидарните разходи като здравеопазване например.

А ако технологията НЕ трови нито пушача, нито тези около него.. Защо тогава изобщо е обложен с данък? Или поне защо не като всяка друга стока, като газираните напитки (широко прокламирани като вредни). Или…трябва да се защити бизнесът на обикновените цигари? Защото, ако се приеме предложението, така популярните вече стиковете Heets ще струват много повече от кутия „Виктори“. Защото…от 93 стотинки на кутия, акцизът скача на 3,50 лева… което е 376% ръст.

Според потребителите, които попитахме, дори промяна от лев, ще ги върне към нормалните цигари… Камо ли увеличение в три пъти. А целта на продукта е да се намалят вредите…

Ето как аргументира промяната шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в ефира на bTV:

„Ако от една кутия нормален тютюн, струваща 5,50 лв., 3,50 лв. влизат в бюджета, от една кутия от новите при цена 5,50 лв. влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. с тенденция до края на годината да станат 30 млн. лв.”, заяви тя.

Подкрепи я колегата й от ГЕРБ Александър Иванов. Според него предложението за увеличаване на акциза на бездимните цигари цели да осигури бюджета, който тази година е по-социален – към здравеопазването, образованието, заплатите и пенсиите.

„Миналата година може би сме допуснали грешка, когато допуснахме тези цигари да влязат на българския пазар. 2 млрд. лева по принцип са парите, които ще съберат от акциза на цигари. На нас тези 30 млн. лева са ни важни“, добави той.

„БСП няма да подкрепи увеличаването на акциза на тютюневите изделия. Те са по-безвредни и затова преди 8 месеца подкрепихме намалената ставка на акциза“.

Това заяви депутатът от левицата Георги Търновалийски. Той подчерта, че 50 000 българи са вложили по 100 лв. за закупуване на тютюнево изделие, с цел да предпазят здравето си. „Увеличаването на цените ще доведе и до увеличаване на контрабандата, защото в съседните страни тютюневите изделия са с по-ниски цени и приходите няма да се увеличат“, изтъкна той.

По думите на Търновалийски нито е времето, нито е начинът да се правят промени. Той подчерта, че те се правят в нарушение на чл. 16 от Закона за публичните финанси – преди да бъде приет законът за държавния бюджет, се правят промени в структурата на данъците.

Коалиционните партньори от ВМРО няма да подкрепят предложението. Това, оказа се, доведе до разнобой в миникоалицията на Обединените патриоти

От НФСБ се обявиха за облагането с по-висок акциз на бездимните цигари.

„Два са аргументите да подкрепим този законопроект. Първият е финансовият. Вторият е, че няма никакво доказателство, че тези бездимни цигари са по-безвредни от другите“, категоричен беше Борис Ячев от НФСБ.

––––––––––––––––

Ето какво каза пред FN Александър Саботинов от ВМРО, член на икономическата комисия в НС.

Като се вдигне цената на бездимните цигари, хората ще намалят тяхната консумация и ще преминат отново към конвенционалните. Г-жа Менда Стоянова твърди, че 15 млн. лева ще влязат в бюджета, но ние трябва да погледнем и от другата страна – колко пари ще изхарчи държавата за лечението на пушачите. То ще е в пъти повече. 15 млн. не са малко, но на фона на акциза от цигарите, който е 2 млрд. лева, не стои много сериозно като довод. Министерството на финансите няма доклад по темата, а именно негова работа е да мисли за хазната.

Не е доказано все още това, че бездимното тютюнево изделие е по-безвредно, но дори и малка да е вероятността за това, трябва да му се даде шанс. Ние трябва да дадем възможност на българските граждани да се възползват от него. Сега този въпрос се разглежда от две независими комисии – европейска и американска. Добре е да изчакаме тяхното становище през 2019 г. И ние имаме намерение, ако се докаже, че са безвредни, да предложим пълно отпадане на акциза.

В момента нищо не налага от днес за утре да се въвежда този акциз. Аз не разбирам защо трябва да се бърза толкова и да се подписва на коляно.

Само по себе си води към извода, че производителите на цигари имат изгода от това. В общественото мнение се коментира, че това е лобистки закон в полза на определени хора. А въпроса – „Кои?“, съдържа отговорът.

Въпреки че НФСБ подкрепят идеята за акциза, няма напрежение вътре в коалицията на Обединени патриоти, както и в коалицията с ГЕРБ. Просто ние сме различни партии и всяка една от нас си има мнение по различните въпроси. Гледните ни точки може да съвпадат, може и да се различават.

Едно е сигурно! Всяка промяна в данъчната ставка ще доведе до поскъпване на продукта. Ефектът ще е връщане на пушачите към обикновените цигари или разцвет на контрабандата. И в двата случая в бюджета няма да влязат търсените 15 милиона лева.

Ако предложението бъде прието, България ще стане първата страна в ЕС, която облага тези продукти като обикновени цигари.