Двойният стандарт при храните – разрешен, ако е обявен! Засега!

храните двоен стандарт ЕП ЕК
Комисията по вътрешния пазар на Европейския парламент разгледа въпроса за двойния стандарт при храните.

За да се справи с подобни практики, еврокомисията наскоро издаде насоки за това как да се прилага правото на ЕС в случай на продажба на по-нискокачествени продукти.

ЕК на практика разреши продажбата на по-нискокачествените стоки, ако е обявено на видно място

Тези насоки бяха представени на Комисията по вътрешния пазар вчера. „Компаниите могат законно да диференцират своите продукти, но това трябва да е разбираемо за потребителите„, заяви представителят на Комисията Франсиско Фонсека Морило. „Те не бива да бъдат подвеждани.“

Той каза още, че компаниите не трябва да създават у потребителите впечатлението, че продуктите, опаковани в една и съща опаковка и продавани под една и съща марка, имат същото качество и състав, ако това не е така.

Европейската комисия ще похарчи 2 млн. евро за още проучвания по въпроса.

До момента няколко изследвания бяха предоставени на комисията от страни от Източна Европа, включително от България. Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер обяви, че двойните стандарти са неприемливи.

По време на изслушването членовете на ЕП приветстваха действията на ЕС по този въпрос, но заявиха, че това е недостатъчно, тъй като не обхваща други продукти като козметика и детергенти (повърхностно активни вещества, използвани предимно в миещите препарати – б.ред).

По време на дебата бяха чути много гневни мнения по темата. Депутати заявиха, че практиката е „обида към потребителите“, че „съществуващата правна рамка не е достатъчна, иначе няма да имаме този проблем“, че това е  „престъпление, измама“. Според някои евродепутати като германеца Андреас Шваб „ако списъкът на съставките е бил коректен, продуктът може да бъде законно на пазара. Според други обаче „не е достатъчно да се каже на хората да четат ситния шрифт“.

Темата за двойния стандарт е разглеждана от парламента няколко пъти. Последният път беше по време на пленарната сесия през май, когато група от членовете на ЕП зададе писмен въпрос до Комисията по въпроса.