ДПС искат 30 хиляди лева глоба за медии, които отказват да разкрият собствеността си

ДПС

Парламентарната група на ДПС допълва промените си в Закона за задължителното депозиране на печатните и други издания и предлага Министерство на културата да налага санкции в случаите на отказ на деклариране на собствеността на медиите. Това обяви народният представител от движението Велислава Кръстева.

Глобата ще бъде между 20 и 30 хиляди лева

„Народните представители Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и аз се възползвахме от правото си да внесем допълнения към предложените от нас промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания“, обясни Кръстева.

По думите й с тях вносителите са се опитали да отговорят на най-ярките ни критици, визиращи пропуските в първоначално внесения законопроект.

Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид обърна внимание, че от партията предлагат санкции от 20 хил. до 30 хил. лв. ако не бъдат декларирани обстоятелствата по собствеността на медиите. „Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии“, каза Хамид Хамид.

Според него е важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма. „Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство. Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото. Със сигурност това не са депутатите от ДПС“, допълни Хамид Хамид.

източник: Фокус