Доказано: Мобилните телефони влияят негативно на развитието на паметта на децата!

мобилни телефони памет младежи електромагнитно излъчване
Електромагнитното излъчване на мобилните телефони може да се отрази пагубно върху развитието на паметта на децата.

Това е изводът от изследване на Швейцарския институт по обществено здраве (Swiss TPH).

В изследването са участвали 700 подрастващи на възраст между 12 и 17 години от различни части на Швейцария. Целта била да се провери въздействието на електромагнитните полета върху паметта. Както отбелязва институтът на своя сайт, това е „първото епидимиологично изследване за оценка на кумулативната доза ЕМП РЧ върху мозъка на младежите“.

За образната памет отговаря дясното полукълбо на мозъка. Ето защо последствията от въздействието на електромагнитното поле върху паметта са били особено видни при тези, които говорят по телефона, държейки устройството непосредствено върху дясното ухо.

Установено е също, че други видове безжични комуникаци , в частност изпращането на СМС-и, игри или браузване в интернет причиняват незначително въздействие и не се отразяват върху развитието на паметта.

„Потенциалният риск за мозъка може да бъде сведен до минимум ако се използват слушалки, колонки или високоговорителя на телефона, особено ако качеството на сигнала е слабо и телефона е усилен до край“, заяви ръководителят на научната група проф. Марти Ресли.