Договорът за добросъседство между България и Македония официално влезе в сила – ВИДЕО

Македония

България и Република Македония размениха ратификационните документи, с които влиза в сила договорът за приятелство между двете страни.

Подписи под Протокола на официална церемония в Министерски съвет тази вечер сложиха първите дипломати на държавите – вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров.

С това завърши и формалната процедура за влизане сила на двустранното споразумение

Договорът беше подписан на 1 август 2017 г. от министър-председателите на двете страни Бойко Борисов и Зоран Заев, а в началото на тази година беше ратифициран от парламентите на България и на Република Македония.

„Резултатите от договора са видими – ръст на стокообмена с 11% и на туризма с 10%“, заяви външният министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че двете страни са доказали, че могат да решават проблемите сами.

„Много важен ден за нашите отношения. Имаме шанс с вдигната глава да вървим напред. Няколко месеца Балканите са Европа“, добави от своя страна и първият македонски дипломат Никола Димитров, имайки предвид българското председателство.

Борисов: Ако се намери решение на спора за името, много хубави неща ще се случат за региона

„От тук нататък имаме много практична работа. Утре е среща на транспортните министри и на 1 март ще докладваме пред ЕК за транспортните коридори. Имаме доста силно хибридно финансиране от трите банки свързани с ЕС. Това са проекти за магистрали, дигитална инфраструктура и железници“, подчерта министър-председателя.

Борисов подчерта още, че ако бъдат направени и транспортните коридори, „Балканите ще станат приказка“.

Той предаде поздрави на колегата си Зоран Заев.