Дерматологът д-р Йонова за FN: Слънцето е опасно, от рак на кожата страдат вече и 20-годишни

здравеопазването

Лятото вече дойде, а хубавото време ни провокира да се печем на плажа – басейн, море, река, язовир, горска поляна. Всичко това звучи еднакво примамливо. Какви обаче са рисковете, разговаряме с дерматолога д-р Надежда Йонова. Специалистите предупреждават, че слънчевите бани не са безопасни. А ракът на кожата се среща при все по-млади хора.

Д-р Йонова, кои са важните неща, които трябва да си припомним, преди да отидем на плажа?

Кожният карцином много подрани, а основна причина за това е излагането на слънце. Атакува млада възраст. Затова съветваме хората да прилагат фотопротекция, да носят шапка с периферия и да не се излагат хората на слънце между 11 и 16 часа, когато то е най-силно. Като ходят на море, да идат сутрин в 9 часа на плажа до към 11 и да се приберат. Ако искат да плуват, след 17 часа да го правят. Печенето между 12 и 16 часа е много рисково.

онко

До каква възраст се подмлади ракът на кожата?

Вече хора на по 30 и по 20 години страдат от рак на кожата. Преди години пациентите бяха над 60 години. Разбира се, и сега възрастните са най-застрашени. Затова трябва да полагат много грижи – мазане, шапка, дълъг ръкав. Не трябва да ходят по слънце. На бабите съм им забранила да копаят през деня градината. Това може да правят само сутрин. Най-късно 8:30 часа да се приберат. И ако нещо трябва да си доработи – след 19 часа.

Какви средства за фотопротекция да изберем?

Тенденцията в последните години е за децата да не се ползва максимална протекция. Отчетоха учените дерматолози, че използваната максимална протекция при деца наистина в зряла възраст намалява соларния карцином, но се увеличава меланома – най-злокачественият кожен рак. Предполага се, че по някакъв начин ние, глезейки кожата, намаляваме нейната способност да се самопредпазва. Затова при децата трябва факторът да е по-малък – 15-18. И да се разчита повече на механичната фотопротекция – шапка с периферия, шарена сянка и пак да не се ходи по слънце от 12 до 16 часа.

оранжев

Чадърите, които ползваме на плажа, предпазват ли?

В най-горещите часове дори и те не могат да помогнат. Но е по-добре да сме под тях.

Кои са най-големите рискове, които крият басейните?

Пациентите най-често хващат гъбички на басейните, като инфекцията е предимно на кожата, а не на ноктите. Ако човек е предразположен и вече е получавал гъбички, е хубаво от април до септември два-три пъти месечно да се обтрива с противогъбичен спирт. Трябва да се спазва добра хигиена, човек да ползва собствени джапанки. При печенето и заради потенето зачестява много разноцветният лишей на кожата. Той е досаден, защото пълзи по цялото тяло. Кафеникаво-розов в началото, огрян на слънце, става сивкаво-бял. Много е неприятно, защото има случаи, в които здравата кожа е по-малко от болната. Този лишей се появява дори и през зимата при мъже, които имат интензивно потене при физически усилия – фитнес, работа.

Как да се предпазим от насекомите?

Насекомите са другата опасност. Трябва да се използват репеленти. Особено важно е при малките деца. Има такива, които може да се разположат около люлката, количката. Може да се използват и различни препарати за мазане. Лошото е, че при правените проверки в басейните се открива урина, прехлоринани са. За предпочитани са другите водоеми, където водата може да се оттича.