Депутатите гласуват спорния Закон за горивата, който скара партньорите в Патриотичния фронт

горива

Оспорваният от собствениците на малки бензиностанции проект на закон за горивата, предложен от депутата Емил Димитров от Обединените патриоти, ще бъде разгледан днес в пленарната зала на второ четене.

Коалиционни драми

Във вторник от формацията на вицепремиера Валери Симеонов се разграничиха от „Атака“ и лидера й Волен Сидеров, който по-рано съобщи, че коалиционните партньори – ГЕРБ, НФСВ, ВМРО и Атака са се споразумели по всички спорни текстове около поправките в Закона за горивата.

На извънреден брифинг в парламента, съпредседателят на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров заяви, че интересите на малките търговци ще бъдат защитени и напрежение в коалицията няма.

„По повод изявленията на представителите на „Атака” и ВМРО – Волен Сидеров и Искрен Веселинов, че сме постигнали съгласие по Законопроекта за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, уведомяваме, че това не отговаря на истината. НФСБ остава на своята категорична позиция, че законопроектът е неприемлив и ще ощети стотици малки дистрибутори на течни горива. Дептутатите на НФСБ ще гласуват „против„, съобщиха по-късно от формацията на вицепремиера Валери Симеонов.

патриоти

От думите на Волен Сидеров стана ясно, че според него разминаването в изказванията по медиите между Валери Симеонов и Красимир Каракачанов е породено, тъй като партньорите не са провеждали скоро заседание заради международни ангажименти.

На срещата в парламента не присъстваха представители на малките търговци и дистрибутори на горива, с които се срещна вчера самия Симеонов. От известно време те протестират, тъй като смятат, че законопроектът „цели да монополизира пазара и да смачка дребния бизнес“.

Той предвижда фирмите с малки бензиностанции да се подчиняват на правилата, които важат за големите бензиностанции, а именно да дават банкови гаранции, както и да имат определен капитал, за да продължат да работят. Според протестиращите това ще доведе до оставането само на големите търговци, а цените на горивата ще се повишат.

Според вицепремиера Симеонов, ако готвените законодателни промени бъдат приети, ще се даде служебна победа на няколко големи фирми. Той дори нарече закона лобистки.