Дариткова: Предложението на БСП за мораториум върху нови частни болници е противоконституционно

Дариткова болници БСП Нинова
Предложението на БСП за мораториум върху частните болници е противоконституционно.

Това заяви председателят на здравната комисия в НС и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в отговор на въпрос подкрепя ли идеята на Корнелия Нинова, като имаше предвид не всички частни болници, а само новите.

В никакъв случай не разделяме видовете собственост, каза Дариткова. Решихме следващата година, за да се прецизира националната здравна карта, да може 1 година касата да не финансира такива структури, е мнението на Дариткова.

По повод предложенията на БСП за криминализиране на реекспорта на лекарства и пререгистриране на болниците от търговски дружества в лечебни заведения, Даниела Дариткова коментира така: нямаме нужда от поредния опит за политическа употреба на проблемите в здравеопазването, които така или иначе са безспорни.

Факт е, че лечебните заведения са натрупали дългове, че имат проблеми, но това не се изчерпва само с търговския характер на функционирането им, посочи Дариткова. И поясни, че иска да види елементите на тези предложения на БСП. Винаги съм се въздържала от квалификации, но преди няколко дни Корнелия Нинова смело излъга, че в закона за бюджета на НЗОК и на държавата те били предложили да отпадне функционирането на лечебните заведения за болнична помощ като търговски дружества. Такова предложение нямаше и това може да бъде проверено, подчерта Дариткова. Според нея, това са фактите и реалностите, всичко останало е опит за политическа употреба, без особен смисъл за позитивно развитие на процесите в българското здравеопазване.