Да родиш след 40- мода или…чудо

У нас Елена Йончева роди първото си дете на 51 години. През август 2014 г. на 49 години пък роди Юлияна Дончева.

И това не са изолирани случаи

Да си майка след 45-годишна възраст, вече не е чудо, а започва да се превръща в мода. По данни на Националния статистически институт броят на жените, раждащи след 45 г. в България, се е увеличил почти десет пъти за последните десет години. През 2004 г. живородените деца от майки на възраст над 45 години са били 13, а през 2014-а – 116.

Най-възрастната майка в България 

През 2010 г. Красимира Димитрова, тогава на 62 г., роди близнаци. Тъй като не й дават да осинови дете, жената от Русе забременява инвитро чрез донорска яйцеклетка. Бременността обаче не протича гладко и бебетата са извадени доста преди термина. Раждат се с тегло 900 и 500 г. Едното от момиченцата почива малко след това. Другото също има здравословни проблеми, най-вече с очите, но вече е по-добре и тази година ще тръгне на училище.

През август 2015 г. 57-годишна жена роди в Пловдив. Дамата трийсет години лекува стерилитет и най-накрая се сдоби със син благодарение на донорска яйцеклетка. А година по-рано в Бургас също 57-годишна жена стана майка на близнаци след инвитро.

В света за най-възрастната майка се смята индийка, която твърди, че е родила на 70 години

Жената наистина се сдобива с близнаци в доста напреднала възраст, но всъщност не притежава официален документ, с който да докаже своите години.

Затова официално в Книгата на рекордите “Гинес” като най-възрастната родилка е записана Адриана Илиеску, която стана майка през 2005 г. на 66 години. Тя е писателка и преподавателка по румънска литература в университета в Букурещ. Адриана е обнадеждена, защото е от род на столетници, и дори иска да се опита да роди второ дете.

Нейният случай може и да е чудо, но днес все повече дами стават майки след 40 години. А в Холивуд това е повече от мода

Тази година има истински бум на майки над 40

Ева Лонгория роди първото си дете на 43 години.

На 54 г. Бриджит Нилсен роди момиче – след 4 момчета!

Our precious little Frida, our true love. ❤️

A post shared by Brigitte Nielsen (@realbrigittenielsen) on

Бриджит Нилсен стана майка за пети път.

„Радваме се да приветстваме красивата ни дъщеря в живота си. Беше дълъг път, но си струва“, каза тя.

Актрисата, модел, певица и риалити звезда и 39-годишният й съпруг Матиа Деси оповестиха пред сп. „Пийпъл“, че дъщеричката им Фрида се появила на бял свят в Лос Анджелис и тежи 2,9 кг.

Петата съпруга на Мартин Скорсезе  роди преди години дъщеря им Франческа на 52 години.

През ноември 2010 г. съпругата на Джон Траволта Кели Престън роди третото си дете. Тогава тя е на 48 години, а щастливият татко – на 56.

На 48 г. е и партньорката на Ал Пачино Бевърли д’Анджело, когато го дарява с близнаци.

На 47 г. пък е сексапилната Холи Бери, когато се сдобива с второ дете.