БСП и ДПС поискаха оставката на депутата от ОП Валентин Касабов заради език на омразата – Видео

БСП, ДПС, Касабов език патриоти националисти
Оставка за Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ – ако не намерите начин да премахнете вредата за демокрацията – хората ще го направят.

Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев в декларация от името на група във връзка с вчерашното изказване на депутата от „Обединени патриоти“ Валентин Касабов по адрес на ДПС. Касабов обяви, че ще ги смачкат, ако им се пречкат в краката.

„Това е риториката, която чухме вчера. Извинявайте колеги, но в тези думи има неприкрита заплаха. Заплаха, която включва насилие. Заплаха на чисто органично ниво. Обръщението не е към хора, а към дървеници. Има член на Наказателния кодекс, който се занимава с това. Аз обаче не съм съдия, а представител на демократично избран парламент. Именно за това за мен заплахата в политическите отношения не е допустима. Тя всъщност не е допустима никъде“, подчерта Кутев.

„Вие сте длъжни да решите този проблем сега. Вие, мнозинството. Ваш проблем е, че оставките ви стават една след друг. Този човек в парламента не може да остане. Дали той ще си подаде оставка или вие ще го махнете, измислете си процедурата. Това, което се случва в момента, преминава границите“, поясни Кутев.

По думите му няма парламент в света, който след подобни изказване депутатът, който го е направил да остане в него, тъй като това е обратното на парламентаризма. „Всички видяхме, че вчера станахме свидетели на последен срамен епизод от парламентарната ни история. Съжалявам, че не отново се занимаваме с бъдещето на страната, състоянието на хората ,не с потискащатна бедност, а отново трябва да говоря за проявя на една политическа и морална несъстоятелност“, коментира Кутев.