Британският парламент прие промяна в митническия закон

Великобритания ЕС митнически закон Тереза Мей правителство Брекзит
Британските депутати в Камарата на общините приеха важна поправка в митническия закон, наречен Закон за презграничната търговия.

Поправката предвижда Великобритания да прекрати събирането на митнически такси за Европейския съюз след Брекзит, ако дотогава не бъде постигнато споразумение с ЕС за реципрочни мерки в тази сфера.

По-рано правителството на министър-председателката Тереза Мей прие изменения в митнически закон, внесени от евроскептични депутати от нейната Консервативна партия. Така Мей успя да избегне унизително поражение при гласуването в парламента.

Канцеларията на Мей съобщи, че тя е приела четири изменения в митническия закон, а самият премиер настоя, че промените спазват логиката на нейните предложения за Брекзит.

Компромисът й обаче разгневи по-малобройна група проевропейски депутати, които заявиха, че ще гласуват против текста в новия му вид.

Преди това Мей понесе пореден удар с деветата оставка на член на правителството й и призив на бившия й министър на околната среда и проевропейски депутат Джъстин Грийнинг за втори референдум за Брекзит.

През уикенда Мей предупреди партията си, че може да няма „изобщо никакъв Брекзит“, ако съпартийците й осуетят плановете й по напускане на ЕС.