Борисов, Юнкер и Туск след срещата на върха: Няма път назад за Западните Балкани, единственото решение за ЕС е единството – Видео, Снимки

Борисов Туск Юнкер
Премиерът Бойко Борисов, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейският съвет Доналд Туск с изявления след срещата на върха за Западните Балкани.

Тази среща на върха беше успешна и плодотворна. Благодаря за българското гостоприемство. Интеграцията на Западните Балкани е върховен приоритет на ЕС. Препотвърдихме общия си ангажимент за европейската перспектива на региона. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ЕС ще остане най-надеждният партньор на Западните Балкани. Обсъждахме как да подобрим връзките със Западните Балкани и в региона говорим за икономически връзки, цифрови, свързаност. Подписахме Програма на приоритетите от София. Съгласихме се да удвоим средствата за Еразъм +, съгласихме се за намаляването на таксите за роуминг и по-добри условия за частните инвестиции.

Програмата за свързаност не е нито алтернатива, нито заместваща програма на разширението, това е начин, да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин, така че гражданите и бизнесът да не трябва да чакат всички ползи от интеграцията с ЕС, добави Туск.

„Преди всичко, нека благодаря на Борисов. Неговият екип направиха нещо отлично. Много съм впечатлен. Тази среща на върха беше успех. Благодаря за българското гостоприемство. Смятам, че отне твърде много време от последната ни среща в Солу за това трябваше да се срещнем пак. Обсъдихме как да подобрим връзките със Западните балкани. ЕС е най-надеждният партньор на Западните Балкани. Няма план „Б“, те са интегрална част от Европа“, каза Доналд Туск.

„Единодушно се договорихме, че Европейският съюз остава в иранското ядрено споразумение „, добави той.

Американските санкции за Иран няма да останат без ефект.

ЕС има за задача да защитава европейските малки и средни предприятия. Сега трябва да действаме и започваме процес към връщане към регламент от 1996 г. свързан с екстериториалните санкции в ЕС. Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Това трябва да се направи и не трябва да изчакваме. Позволяваме на ЕИБ да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. И комисарят по енергетиката ще бъде в Иран за да проследи нашите връзки и обмен с иранските власти, добави Юнкер.

Във връзка с търговията и отношенията между ЕК и САЩ, Юнкер заяви: „Ние искаме неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, готови сме да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори. Искаме да задълбочим енергийното сътрудничество, искаме доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни. Готови сме заедно със САЩ, ако те пожелаят, да обсъждаме реформа на световната търговска организация. И при условие, че тези изключения са постоянни сме готови да обсъдим това по какъв начин да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите и либерализацията на държавните поръчки. Няма да преговаряме с Дамоклев меч, който виси над главите ни, каза още Юнкер.

Борисов благодари на всички лидери, които присъстваха на срещата на върха.

Това е гордост за всички българи. Вие видяхте че президентите Тачич и Вучич си стиснаха ръцете, нещо което не можехме да си представим доскоро, заяви Борисов.

„Имахме една много добра и честна дискусия. Може би Юнкер е по-напред от мен в европейските съвети, но аз отдавна не съм слушал да си говорят толкова честно и от сърце тези, които са „за“ и тези , които са против. Ако Западните Балкани олицетворяват една страна, тя ще е по БВП – 96 млрд. евро. Това е БПВ на Словакия“, категоричен бе Борисов.

За всички стана ясно, че проблемите които имаме с големите стратегически играчи трябва да сме единни. Силата на ЕС е в това. Щастлив съм колко споразумения лидерите на Западните балкани подписаха, каза още Борисов.