Борисов: Спорът е между Гърция и Македония, ние влязохме в скандал, който не ни е нужен -ВИДЕО

Борисов КОРЕПЕР представители ЕС

Как ще се казва Македония, е работа на гръцкия и македонския народ. Но аз знам какви усилия сме полагали и какви усилия полагаха тези премиери, за да придвижат този процес напред, заяви Бойко Борисов.

Спорът е между Гърция и Македония – да си го решат. Не го ли решат, ще понесат и позитивите и негативите. Ние се натикахме днес в скандал, който не е наш и който не ни е нужен.

С моето решение аз показвам отношението си към Ципрас и Заев – мои политически опоненти като европейски социалисти, но храбри, смели и отговорни. Знам какво усилие положиха тези хора, за да придвижат този процес напред.

Ако не се придвижи въпросът с Македония, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите, заяви Борисов. Няма по-бедни, по-изостанали страни от нас. Единственото, което искаме за Македония е влизането в НАТО, европейска интеграция, просперитет. Винаги сме ги подкрепяли във всичко. Не искам никой да омаловажава труда ми, както аз на никого не омаловажавам. Спорът за името продължава вече десетилетия и това блокира Македония. И докато не се подпише това споразумение, няма никакъв шанс да мръднат напред – нито за НАТО, нито за ЕС.

Към президента Иванов винаги съм се отнасял с уважение.

Той знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е влизането й в Европейския съюз.  Винаги във всяко мое изказване съм казвал, че по никакъв начин не се месим в техните работи, продължи Борисов.

Помните, когато беше председателството на Европейския съвет за Западните Балкани в София – събитието, което най-много се чакаше, беше срещата на премиерите Ципрас и Заев. Винаги сме ги подкрепяли във всичко, нещо повече, опозиционните партии и в Гърция, и Македония са моите най-добри приятели –  те са десни партии.

На срещата на върха настояхме те да помогнат в спора за името, да не се възползват от тази политическа ситуация. И с лидера на ВМРО, и с този на „Нова демокрация“ съм разговарял. Преди 10-тина дена разговарях и с Ципрас, и с Македонската опозиция, и с Мицотакис, без да се меся в работата, просто да кажа, че много вярваме в Европейския съюз. Независимо, че Ципрас и Заев са социалисти, са и смели премиери, заяви Борисов.

Имат цялата ми подкрепа за усилията и рисковете, които поемат

Доказано е, че не могат да помръднат в никаква посока. Не искам да омаловажават труда ми, както аз не омаловажавам техния. Както и трудовете на Могерени, Хан. За всички е ясно, че докато няма това споразумение, няма никакъв шанс да мръднат напред нито за НАТО, нито за Европейския съюз, каза още Борисов.

Заради това приятелство, защото аз съм приятел на Иванов, аз съм приятел и на Заев, и на Ципрас. Много е лесно да застанеш отстрани и да критикуваш – това е много лесна позиция. Но не е нито държавническа, нито честна. Как ще се казва Македония, дали гърците ще го приемат, си е тяхна работа, но аз знам какви усилия са нужни, всеки ден сме се чували. Ако не се придвижи въпросът, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите, защото Македония е като камерите в строителството, които държат целия строеж. Щеше да е предателство, ако след 120-секундна среща, аз днес да посрещна Иванов, затова прецених, че не е сега времето, заяви Борисов.

Положихме такива усилия да подпишем договора за добросъседство. Вродената ми скромност не ми дава да кажа, че много преди мен не го подписаха. Ако има промяна в името, ще седнем с колегите, ще го обсъдим. Сега, в момента нашето споразумение няма значение. Изведнъж, вместо тази моя тактика да се отдалечим от спора, в този процес беше въвлечен САЩ. Ние като председатели на Съвета на ЕС само се опитахме да помогнем, сподели премиерът.

От какво да бягам, какъв диалог да проведа с него, какво да му кажа: „Много хубаво си направил“,  като знам какво ни струваше месеци наред, коментира Борисов.

БВП се вдига. Пожелавам им го на моите приятели в Македония. Не виждам днес, сядайки само на разговор, какво мога да му кажа, каза още премиерът

Прецених, че днес не е моментът да посрещам Георге Иванов, допълни Борисов. И тази моя тактика – да се отдалечим от спора, да не се почувстват нито едните, нито другите, че са по-големи, по-силни. Усилията, работата, това огромно напрежение, за да се придвижваме напред, за да подпишем този Договор за добросъседство.

Това е негово право. Той само това прави напоследък и аз няма да се вкарвам в тази тема, така Борисов коментира критиките на Радев.