Борисов: Единственият начин Косово и Сърбия да влязат в ЕС и НАТО е да сключат споразумение – Снимки, Видео

Борисов, Тачи, споразумение, Косово, Сърбия
Единственият начин Косово и Сърбия да влязат в ЕС и НАТО е да сключат споразумение помежду си.
Това заяви премиерът Бойко Борисов в Прищина, предаде кореспондентът на FN Петрина Василева.
Борисов призова за диалог между Белград и Прищина, за да могат двете страни да решат проблемите, защото само тогава могат да кандидатстват за членство в Евросъюза. Той посочи, че се надява Скопие и Атина също да разрешат проблема с името на Република Македония.

 

„Балканите трябва да се променят според критериите на ЕС, за да бъдат приети в Съюза и да ползват неговите фондове“, заяви българският премиер. „Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи“, каза Борисов.

„Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател.

Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

Пътят към Европа е единственият път за Косово, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов като посочи, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.

Той подчерта още, че транспортните коридори 8 и 10, които минават през България и Косово, са важни за свързването на Косово със страните от Европейския съюз.