Бойко Борисов: Истанбулската конвенция ще бъде приета само когато се намери консенсус в обществото

Бойко Борисов

Стига с тази Истанбулска конвенция, тя просто е приета в Истанбул. Името й е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието срещу жени и домашното насилие. Като партия и държава всички сме срещу насилието. Приемам някъде може да има текст, който да тревожи някой. Текст по текст в парламента ще се дебатира.

Това заяви Бойко Борисов в специалното издание „Питай премиера“ по bTV.

Никога не съм правил напук, винаги съм се съобразявал, особено пък с Църквата. Конвенцията е приета от 49 държави. Казал съм на патриотите, казвам го и сега на ГЕРБ – ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в обществото, подчерта още Борисов.

По думите му опозицията е подвела обществото с приказки за еднополови бракове и трети пол, вместо дебатът да тръгне за насилието над жени и деца.

Къде тук пише за еднополови бракове? Ксенофобия, страх, лъжи – уплашиха хората. Връщаме дебата отначало. Няма да се занимаваме с конвенцията докато не седнем и не я обясним и не кажем кое е добре за държавата. Няма да дам на Корнелия Нинова повод да рони сълзи как ще направим децата гейове. ГЕРБ няма да стои зад нея и ще върнем дебата и ще кажем на хората да я прочетат. Оттегляме я, сами срещу президента и без патриотите няма да вървим, категоричен бе министър-председателя.

Той е категоричен, че референдум по темата не трябва да има

Не ни трябва пари да даваме за референдум. Защо да ги похарчим тези пари? Българската Конституция е казала – мъж и жена се женят, отговори премиера на въпрос как би гласувал ако има референдум за разрешаване на еднополовите бракове.

ГЕРБ оттегля конвенцията, но ще участваме в следващ дебат, когато се реши, че насилието над жени и деца е достатъчно голям проблем, категоричен бе той.

Борисов разкритикува вицепремиера Валери Симеонов за езика, който той е държал на евродепутатката Ска Келер, която посети миналата седмица България. „С начина на изразяване на Валери Симеонов не съм съгласен и не го възприемам“, категоричен бе той.

Борисов заяви още, че зелените не могат да се оплачат от него. Премиерът обеща прозрачност при изграждането на втора кабинкова линия и съпътстващите съоръжения в Банско. В тази връзка ще нареди на министър Нено Димов да се разсекрети документация.

Запитан от зрителите знае ли кой е истинският собственик на „Юлен“, фирмата, която ще строи втория лифт над Бански, Борисов посочи, че всички знаят че става дума за Цеко Минев. Омразата между него и Зелените водят до сегашното положение. И аз бих помолил собственикът да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата, призова Борисов. След като Цеко Минев движи всичко на Банско то той е или собственикът или достатъчно близък до собственика, как да е близък с властта, посочи още премиерът.

На въпрос за отношенията му с Румен Радев, Борисов заяви, че са изключително добронамерени. Той посочи, че не е заобиколил президента при взимането на решение за поканата към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който ще посети страната ни на 26 март, за да се срещне с високопоставените представители на ЕС.

Но когато му пишат речите, а аз знам горе-долу кой му пише речите, те пишат за кукловодите в 47 държави….какъв кукловод на 47 държави съм аз? Знам кой пише речите на Радев – той беше директор на Би Би Ти, Иво Христов, нека всички знаят, каза Борисов.

Той коментира и отношенията с балканските държави

Според него, когато на Балканите даваш акъл и съвети, това води до проблеми. Премиерът е категоричен, че ако Македония и Гърция намерят компромис за името това ще бъде прекрасно. По отношение на неговата политика спрямо Република Македония, той заяви, че историята ще каже дали е имал успех или не.

Коментирайки икономическата ситуация в България, Борисов заяви, че сме в петицата на Европа. Имаме средна заплата над 1000 лева и ниска безработица, добави той.

Газовият хъб във Варна е полезен. Надявам се след изборите в Русия да намерим общ език по тези теми, заяви Борисов.

„Българинът ще живее по-добре, защото ще има работа и ще има инвестиции“, каза българският премиер.

Много обичам Париж и Барселона, ще ги гледам и съм вече на тръни, заяви премиера на въпрос дали днес празнува Св. Валентин или Трифон Зарезан. От думите му обаче стана ясно, че той тази вечер ще гледа футбол.

Кой каквото иска да празнува, хубав ден е днес, заключи Бойко Борисов.