Бившият консул в Одрин Георги Димов пред FN: Предстоят ключови избори за Турция и Ердоган

Георги Димов Ердоган цели президент избори Турция
В неделя Турция ще гласува за президент и парламент, а много анализатори определят предстоящите избори като ключови за съседната ни страна. Какви са очакванията? Кой ще победи и ще има ли промяна в отношенията между Анкара и София? Flashnews потърси за коментар бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов. Георги Димов– Г-н Димов, какви са очакванията Ви за изборите в Турция утре?

– Това със сигурност са едни от най-важните избори в Турция, с които ще бъде завършен преходът от парламентарна република, каквато е в момента, към президентска република. Или ако трябва да бъда по-точен – управление с президентско правителство. И това чертае началото на Третата турска република, защото Първата република е след като през 1923 г. Мустафа Кемал Ататюрк създава съвременната турска държава върху руините на бившата Османска империя.

Втората турска република започва някъде около 50-те години на миналия век, когато се преминава от еднопартийна към многопартийна система. И сега вече се отива към Третата турска република с президентско правителство. Основите на това, като конституционни промени, бяха положени още със и след референдума от 16 април миналата година.

Някои от елементите вече са реализирани – например през май Ердоган си възвърна лидерската позиция в неговата Партия на справедливостта и развитието. Той е едновременно държавен глава и лидер на политическа партия и всеки вторник ходи в Меджлиса, за да председателства заседание на парламентарната група. Също така бяха въведени и някои други елементи от новата президентска система, но останалите ще бъдат реализирани точно с тези изключително важни избори. На първо място се увеличава броят на народните представители от 550 на 600. По-важното обаче – намалява се възрастта, на която могат да бъдат избирани бъдещите депутати, и тя става 18 години. Това е най-меко казано странно, но и лесно обяснимо, защото това е поколението, което е родено и израснало, откакто Ердоган има еднолична власт в Турция, а това е от 3 януари 2002 г. Тези 18-годишни младежи тогава са били на 1-2 години…

Второто нещо е, че по този начин много бързо във властта влизат не само децата, а и внуците и правнуците на сегашните управляващи. И третото важно е, че в тази президентска система и президентска република Меджлисът няма да се занимава, както е в нормалните държави, със създаване на правителство, гласуване на вот на доверие и т.н., а всичко ще се прави от президента и вероятно неговия вицепрезидент или първи вицепрезидент, който вероятно ще бъде и шеф на правителството. А самият парламент ще се занимава само с коване на законите и като знаем, че на 18 г. е доста трудно да си завършил юридическия факултет и да имаш образование, можете да си представите какви ще бъдат законите.

Или, казано накратко, трудно ми е да повярвам, че при ситуацията в момента Ердоган няма да спечели.

– Защо? Какво е особеното на ситуацията и защо е нужна толкова сериозна мобилизация на редиците в момента? Излязоха скандални записи по медиите с призиви за гласуване, сигнали за натиск…

– Имаше и други записи, които може би не сте видели… Малко перифразирам, но думите бяха, че ако Ердоган не спечели, ще станат страшни неща… Защото властта не е изцяло на Ердоган въпреки тези репресии, задържания, лов на вещици, параноя, търсене на врага с партиен билет, разследване на инакомислещите, затворите са пълни с журналисти… Но за да стане по-ясно, трябва да подчертаем, че на 24 юни има два вида избори в Турция – парламентарни и президентски.

Турция Ердоган референдум промени конституция

По отношение на президентските наистина все още има въпросителна дали Ердоган ще спечели на първия тур. Различни са оценките, но разликата ще бъде малка – в рамките на 1-2%. Същата разлика беше и на референдума на 16 април миналата година. Ердоган спечели точно с 1,5% и имаше много съмнения, че е имало манипулация на вота. Ако той не спечели на първи тур обаче, се отива на втори тур и тогава всички опозиционни кандидати ще подкрепят основния опонент на Ердоган – Мухаррем Индже от основната опозиционна Народнорепубликанската партия. И ако Ердоган загуби на първия тур, нещата вече стават много сериозни и много комплицирани.

По отношение на парламентарните избори оценките са много различни, включително има вариант, в който управляващата партия да загуби абсолютното си мнозинство. Това потвърди и самият Ердоган в последния си предизборен митинг, където допусна, че е възможно да се отиде и на коалиция, а той досега беше категорично против каквито и да е коалиции. И другото важно е дали кюрдите ще успеят да прескочат високия праг от 10% и да вкарват свои представители директно в Меджлиса. Ако това стане, със сигурност партията на Ердоган няма да има абсолютно мнозинство. Ако не стане обаче, избирателната система е такава, че ако кюрдите не влязат, техните гласове ще му докарат допълнително 70-80 депутати. Затова са много важни кюрдите и те са важни и за президентския вот, защото техният лидер Селяхатин Демирташ е в затвора от месеци и дори даде интервю оттам, излъчено по интернет. Очаква се той да получи около 10% от гласовете.

кмет Турция

– Каква е Вашата прогноза за изхода от тези избори?

– Материята е хлъзгава и ще се въздържа от прогнози, но не очаквам Ердоган да не спечели в личен план. За Меджлиса нещата са по-сложни и за Ердоган вероятно е по-добре да спечели президентските избори, а пък иначе – дори да няма абсолютно мнозинство, да търси някаква коалиция. Иначе, ако спечели парламентарните избори и не може да намери подкрепа за коалиция, ще стане изключително смешно – държавният глава и лидер на партия да ходи в Меджлиса и да сяда в ложата на опозицията…

Ако Ердоган спечели, ще продължи да управлява политическият ислям, а в икономиката ще се запази пълният икономически и пазарен волунтаризъм. Той го каза и на последния си митинг, че ще заповяда на централната банка да намали лихвения процент първоначално с 3 базисни пункта, а след това с още половин. Ердоган беше в Лондон и кралицата го прие, и се срещна с инвеститори и им обясняваше, че заради високата лихва се вдига инфлацията, което е пълна глупост – то е точно обратното – заради инфлацията се покачва лихвеният процент.

Освен това е много тежко икономическото състояние на Турция, външните дългове през септември миналата година бяха над 450 милиарда долара – това е 54% от националния доход. Общо вътрешните и външните дългове са над 3 трилиона и 600 млрд. турски лири – това е над целия национален доход. Текущият дефицит в момента е над 6,5% от БВП – икономическата ситуация е много неприятна. Освен това пълният срив на турската лира, господството на долара също са от значение и това е икономически показател, който обаче ще има и социално отражение. За последните два месеца и половина заради срива на турската лира онези турци, които притежават долари, са спечелили – само от това – над 30 млрд. долара допълнителен приход. 14 милиарда са за фирми, а другите са за частни лица и това се случва в големите градове – Истанбул, Анкара, Измир, и засилва социалното разслоение и напрежението в обществото. Няма как да се избяга от това.

Туция Ердоган митинг Холадния

Ако Ердоган спечели, със сигурност ще продължи агресивната външна политика – военните операции в Сирия, Ирак, силните противоречия с Гърция и Кипър, стигащи до прага на война, включително и за сондажните дейности за търсене на газ и петрол в акваторията на източното Средиземноморие. Преди месец стана ясно, че Турция е доставила на Норвегия кораб, който може да извърши такива сондажни работи и вече се очаква да започне да действа на терен. А преди това, понеже Кипър бяха поканили една италианска платформа, турската армия със сила я прогони оттам. Та ето ги тези напрежения, които се създават. И, разбира се, ще продължи да си играе с картата на мигрантите и това няма как да не ни притеснява и нас, защото ние се намираме тук и е много важна Турция за нас – няма как да избягаме от нашата география.

– Но ние сме в добри отношения с Турция…

– Да, но напоследък има някои пробойни в това отношение. И понеже сме на тази тема, по време на кампанията на посещение у нас беше основният опозиционен кандидат Мухаррем Индже и беше много добре приет в Кърджали от ДПС, с многобройно присъствие и включително там беше кметът на града Хасан Азис. И след това като баланс трябваше на 13 юни, на самия рожден ден на Бойко Борисов, да дойде там турски вицепремиер, който да направи агитацията за Ердоган – Хакан Чавушоглу. Обаче там присъствието беше изключително малко и това посещение в последния момент се отложи. Всъщност можем да се замисляме и защо имаше такива изпуснати реплики от Ердоган, че понеже нашият премиер се отказал от руски поток, го подарил на Турция и той станал Турски поток. Така че това са нещата…

– Но Борисов беше на посещение в Турция…

– Но нали знаете, че Борисов първоначално трябваше да отиде на самото откриване на газопровода „Танап“, а той мимоходом кацна в Измир и не се срещна с Ердоган – там отиде министър-председателят, и след това отиде в Израел – ето ги тези елементи, които ние трябва да отчитаме – няма как да не ги отчитаме…