Българска лекарка получи финансиране от 7,6 млн. долара за изследване на Алцхаймер

Лидия Апостолова Алцхаймер финансиране изследване
Медицинският факултет на университета в Индиана получи финансиране от 7,6 милиона долара от Националния институт по стареене (NIA) за създаване на мрежа за изследване на ранните прояви на болестта на Алцхаймер.

Субсидията ще помогне за изграждането на инфраструктура и ще започне развитието на изследователска програма на обща стойност 45 млн. долара. 

Програмата се ръководи от д-р Лиана Апостолова – професор по неврология в университета. Тя завършва със Златен Хипократ Медицинския университет в София през 1998 година. Специализирала е неврология в Университета на Айова (2000-2003) и в областта на Алцхаймер и други деменции в Калифорнийския Университет в Лос Анжелес (2003-2005).  Има второ висше образование – Masters of Sience in Clinical Research.

Проф. д-р Лиана Апостолова е публикувала над 100 статии и 12 глави в учебници и книги, носител е на редица престижни награди и отличия. 

Д-р Апостолова ще ръководи широкоспектърно изследване, за да разбере по-добре как хората развиват този рядък вариант на Алцхаймер.

Докато рискът от болестта на Алцхаймер се увеличава с напредването на възрастта, приблизително 5% от пациентите на Алцхаймер развиват симптоми преди 65-годишна възраст, като по-малко от 10% от тези пациенти проявяват известни мутации на болестта„, твърди д-р Апостолова.

Въпреки че са силно мотивирани и имат по-малка коморбидност (едновременното присъствие, наличие на едно или повече заболявания – б.ред.), свързана с възрастта в сравнение с пациентите с късна поява на Алцхаймер, пациентите с ранно развитие често се изключват от клинични изследвания и терапевтични проучвания, поради тяхната възраст или загуба на паметта. „Изследванията сочат, че в тази група пациенти има висока концентрация на генетични рискови фактори„, каза тя.

За да помогне за запълването на тази пропуски, проучването на д-р Апостолова, наречено Longitudinal Early -set AD Study (LEADS), ще създаде мрежа от обекти в Съединените щати и ще включи голяма група от участници с ранна проява на Алцхаймер, техните клинични данни и данните от биомаркерите. Това помогне много за бъдещи клинични проучвания и ще изгради мрежа за клинично изпитване на болестта на Алцхаймер в САЩ.

„Данните, събрани като част от това проучване, ще осигурят окончателно сравнение на клиничния, психометричнни, образния и генетични сходства и разлики между ранната и късната проява на болестта на Алцхаймер“, каза д-р Апостолова.

Проектът ще включва и изследователски ядра и клинични центрове в 16 институции в цялата страна.