Александър Гиновски за FN: 5-километрова разходка в Борисовата градина ще ни запали по ходенето пеша

Групова 5-километрова разходка под наслов ​​“Аз ходя пеша” ще се състои в Борисовата градина в София тази неделя.

Събитието е планирано за 10:00 със стартова локация паркингът пред Националния стадион “Васил Левски”. За събитието във Фейсбук в момента са се отбелязали над 400 човека. Инициатор на идеята „Аз ходя пеша“ е Александър Гиновски.

Г-н Гиновски, какво Ви провокира да организирате този 5-километров преход?

Аз лично много обичам да ходя. И една сутрин, докато си ходех и гледах хората около себе си, си казах: „Ако на мене това ми харесва, защо да не се опитам да накарам повече хора да го правят?“ Това ще е полезно за всички, дори и за държавата.

Кои са плюсовете?

Най-важното – ще имаме по-чиста околна среда, защото по-малко ще използваме автомобилите. В момента София е сред най-замърсените гродове в Европа. Лично моето мнение е, че ако повече хора започнат да се движат пеша или ползват градския транспорт, това ще подобри значително качеството на въздуха. Отделно – ще подобри физическата активност на хората и ще доведе до по-здрава нация. Повечето хора казват, че нямат време да спортуват, но пък ходенето е лесно действие, което всеки може да го прави и то всеки ден.

Вие организирате преход от 5 км. Но ако работата ни се намира на 5 км от дома ни, няма ли да ни изглежда твърде далече, за да вървим пеша всеки ден?

Както всички знаем, ходенето е една от най-древните активности, които са се използвали поради липсата на алтернативи за придвижване. Хората са вървели по десетки километри, за да отидат на работа или да донесат вода на семействата си. Наистина на пръв поглед 5 км изглеждат много. Но реално хората, които ще дойдат, ще разберат, че не е така. Ние ще успеем да го минем в рамките на един час в една лежерна разходка без натоварване. Човек се чувства много по-тонизиран след едно такова преживяване.

Често се оплакваме от задръстванията в София, обикновено придвижването с кола е бавно…

Така е. През лятото отварят хората прозорците си, оплакват се от горещината, дишат газовете от ауспусите на другите коли. В същото време може да предпочетат една спокойна разходка през някой от многобройните паркове в София. Надяваме се те да стават все повече. И всеки може да избере през кой парк да мине или по малка уличка, за да избегне главните булеварди и да не диша газовете от автомобилите.

Как организирате Вашето придвижване?

Сутрин ставам една идея по-рано. На възрастен човек са му достатъчни около 8 часа сън. Преспиването около 10-12 часа също не е полезно, затова ставам по-рано и това ми дава допълнително време, през което мога да се разходя.

Как ще премине преходът в Борисовата градина утре?

Събираме се сутринта към 9:30 часа на паркинга пред Националния стадион „Васил Левски“. Ще обиколим Борисовата градина групово, ще се запознаем, ще си поговорим. Накрая ще приключим при езерото Ариана. Целта на “Аз ходя пеша” е повече хора да се придвижват пеш, затова се очаква периодично да се правят разходки, като инициативата ще стигне до всеки един град в България. Лятото очакваме планински походи в партньорство с много туристически организации, в които хората ще могат да се включат и да се насладят на едни чудесни и полезни разходки.