Aавтомобилният гигант Даймлер замесен в скандал с използване на детски труд

Даймлер

Германският автомобилен гигант „Даймлер“ , която произвежда автомобилите Maybach, Mercedes-Benz и Smart, обеща да разследва информацията за използване на детски труд в компаниите доставчици, съобщи Си Ен Ен.

Решението на производителя на Мерцедес дойде след репортаж на телевизията, който показва как се използва детски труд в мини за добив на кобалт в Африка.

Ценният метал се използва за направата на модерните и екологични електрически автомобили

„Искаме да предотвратим ефективно нарушаването на правата на човека на ранен етап и да създадем необходимите инструменти за това“, каза Рената Юнго Брюнгер, директор по въпросите на почтеността и правните въпроси в „Даймлер“.

Разследването на американската телевизия показва как търговци в Демократична република Конго купуват кобалт от малки мини, без да проверяват начина на добив там.

Германският автомобилен гигант „изрично забрани“ детския труд в своята верига от доставчици. От „Даймлер“ заявиха, че работят с 1500 доставчици от цял свят, за да повишат стандартите във веригата за доставки като част от новия подход, наречен „Система за зачитане на човешките права“. Той стартира още през 2013 г.

„Ние активно създаваме прозрачност по веригата за доставки, точно до мината, ако е необходимо. Не само директният доставчик трябва да работи устойчиво, но и цялата верига на доставки“, заяви Сабине Ангерман, която отговаря за покупката и качеството на доставчиците на суровини в автомобилния гигант.