7 съвета как да се справим с първите слънчеви поражения по кожата

Идват горещите дни, но кожата ни още не е подготвена за жаркото слънце. Излизаме на пикник и разходка по къси панталонки и потник, забравяме да се намажем със слънцезащитен лосион и само за час-два сме изгорели неприятно. И болезнено…

Ето 7 начина да се справите с неприятните последствия от юнското слънце:

Не носете тесни дрехи

В първите часове след изгарянето, кожата трябва да е открита за да може да диша, препоръчват дерматолозите. Тялото се опитва да регенерира последствията, като изпраща по-силен кръвопоток към местата, на които сте изгорели. Затова, ако не можете да сте голи, тогава сложете много широки дрехи – така тъканите няма да дразнят излишно болезнената вече кожа.

Болкоуспокояващите помагат

Освен че ще въздействат на силата на болката, тези лекарства имат и противовъзпалително действие. Можете да минете на слаби болкоуспокояващи за два дни.

Не пукайте мехурите!

Ако изгарянето ви е по-сериозно, знаете, че се образуват мехури, а кожата започва да се бели. Но никога не участвайте допълнително в тези процеси, като ги пукате или дърпате падащия епидермис. Това е естествена бариера, създадена от тялото ви. Пукайки мехура, рискувате в оголената кожа да проникнат бактерии и да стане инфекция или да получите алергична реакция.

Без пилинг

Наистина един от най-неприятните моменти е когато започнем да сменяме кожата си след изгаряне. При беленето на кожата обаче дерматолозите съветват да не си правите пилинг. Можете да си помогнете като се мажете обилно с кремове и лосиони, които съдържат липиди и серамиди. Избягвайте продукти с петролеум, като вазелина например. Мазилата, които съдържат бензокаин, също не са препоръчителни, макар да се изписват при изгаряния. Сега не е момента да ползвате и грижата си против стареене на кожата, защото тя също ще я раздразни допълнително.

Правете си хладки вани

Във водата можете да слагате лавандулово олио, което ще намали щипенето при изгаряне. Може да добавите и готварска сол за справяне със зачервяванията, а оцет от ябълков сайдер действа противовъзпалително.

Хидратацията е ключова

Слънчевите изгаряния обикновено са съпроводени с дехидратиране, затова пийте много вода, особено в първите часове след като пострадате. Избягвайте сладките безалкохолни напитки, газираното и алкохола.

Ефикасните бабини илачи

Добре изстуденото кисело мляко ще бъде ваш незаменим помощник. То ще охлади кожата и ще успокои раздразненията. Намажете го на дебел слой на изгорелите места. Много ефективна е домашната мас, която пък хидратира кожата и ще ви избави от усещането за дърпане и опъване.