Илон Мъск публикува видео с електромобила си в орбитата около Земята (ВИДЕО)

Видео с автомобила „Тесла Роудстър“ (Tesla Roadster ) в орбита около Земята, пусна във вторник в „Туитър“ основателят на компаниите „Спейс екс“ и „Тесла“ Илон Мъск. Автомобилът е от личната му колекция.

Червената Тесла с манекен в скафандър на волана бе изведена в космоса като част от изпитателния товар на успешно изстреляната нова свръхтежка ракета „Фалкон хеви“ (Falcon Heavy).

„Изображението е от центъра за управление на полетите на „Спейс екс“, уточни Илън Мъск в придружаващия надпис. „Очевидно е, че в орбита около Земята има автомобил“.

На средното табло свети екран с надпис „Без паника“.

Първите степени от мощната ракета се приземиха успешно обратно на Земята.

В интервю за Си Би Ес в навечерието на полета Мъск отбеляза, че е решил да прати колата „за удоволствие“. „Много хора не разбират защо трябва да се изпраща автомобил към Марс“, продължи той.

„За това няма никакъв конкретен повод. Прави се за удоволствие и за да предизвикаме интерес сред хората“.

Обикновено при изпитания на нова ракета като полезен товар се използват бетонни блокове или парчета метал, продължи Мъск и определи това като „скучно“.

„НАСА може да реши да я използва (ракетата) като начин за бързо постигане на плановете им за достигане до Луната и Марс“, заяви по-рано Ерик Сийдхаус, преподавател по приложни авиационни науки от авиационния университет „Ембри-Ридъл“.

Изстрелването е „нещо много значимо дори за космическа компания, която всекидневно се справя с неща от този ранг“.- каза Джейсън Дейвис от „Планетарното общество“, което описва ракетата като „митична“.

Хитът на Дейвид Бауи Space Oddity звуча по време на изстрелването в ракетата.

Ракетата стартира в 15:45 часа местно време (22:45 часа бълг.вр) от площадка 39А на Кейп Канаверал. От същото място тръгваха историческите полети към Луната по програмата „Аполо“.

Стартът бе наблюдаван и от Бъз Олдрин – пилотът на лунния модул „Аполо 11“, който извърши първото в историята пилотирано кацане на Луната.

„Това бе великолепен ден за старт на ракета от моята любима ракетна площадка“, написа той в „Туитър“.

Тежкият „Фалкон“ е създаден на базата на ракетата носител „Фалкон 9“ и е комбинация от три ракети: към централната част са прикрепени два ускорителя. Всеки сегмент има 9 двигателя. Общата тяга е над 2,2 хиляди тона. Полезният товар, който трябва да бъде изведен е около 64 тона. Цената на едно изстрелване е около 90 милиона долара.

„Спейс екс“ вече е основен доставчик на Международната Космическа станция с договор за 1,6 милиарда долара с НАСА и има стабилен поток от клиенти и държавни полезни товари.