Умни куфари следват собственика си (ВИДЕО, СНИМКИ)

Автономните коли все още не са навлезли масово в ежедневието, но докато това стане, автономните куфари може да ги изпреварят. Това стана ясно на изложението за потребителска електроника в Лас Вегас, където калифорнийската стартъп компания представи „куфар робот“, който се задвижва чрез приложение за смартфон.

Прилагайки някои от технологиите, използвани за автономни автомобили, компанията е направила куфара робот, за да помага на пътници да се справят по-лесно с тежките си багажи.

Този куфар може да се движи със скорост до 11 км/ч до собственика си и дори да заобикаля препятствия по пътя. „Това наистина е робот, който ви следва“, казва основателят и президент на Travelmate Максимилиан Ковтун.

Travelmate е проектирала устройството, което интегрира елементи от изкуствен интелект, така че да се движи с темпото на собственика си и да може да бъде насочвано чрез приложението за смартфони по същия начин, по който се управлява и дронът.

Цената на куфара робот е около 1 100 долара и той трябва да се появи на американския пазар още през февруари и малко по-късно и в Европа и Япония.

Конкурентен продукт е направила и китайската стартъп компания с офиси в Калифорния ForwardX, отивайки дори по-далеч в усъвършенстването му. Нейното устройство използва лицево разпознаване и не се нуждае от смартфон приложение, както обясни основателят й Никълъс Чи, показвайки прототипа на изложението. Куфарът робот на ForwardX използва технология за управление чрез жестове и може да бъде блокиран при нужда за защита от крадци.